Bižuterie jako bohatství s historií

Máte jako ženy rády různé druhy šperků a dokonalé bižuterie? Brože, náhrdelníky, náušnice i ozdoby do vlasů? Buďte originální a ponořte se do světa dokonalosti.

Každá žena, a to i ta nejskromnější, má ráda různé druhy šperků a bižuterie. Nejen jako originální dárek od milovaného muže, ale i jako vlastní druh radosti, díky které si dopřeje trochu luxusu a hýčkání.

 

A položme si milé dámy ruku na srdce:

Která z nás se ráda nedívá do výkladů s těmi krásnými prstýnky, náhrdelníky, náušnicemi a dalšími skvosty? Asi žádná neodpoví, že ne.

A to je opravdu skvělé, protože charakteristickým znakem ženství je i touha po zdobení vlasů, krku, rukou, oblečení, a dokonce i nohou. V minulosti to často znamenalo také vyjádření svého postavení a majetku.

Samotná bižuterie je velice oblíbeným druhem šperků, který nabízí originalitu a různorodost. Jedná se o levnější variantu šperků, které jsou vyrobené z takových materiálů jako sklo, kov, kůže, a dokonce i dřevo nebo jiné materiály bez použití drahých kamenů a kovů.

Počátky používání bižuterie mají začínat již v 5. století př. n. l. Na svědomí mají tuto nádheru Keltové, kteří byli velice zručnými řemeslníky, o čem svědčí například jejich vynález v podobě hrnčířského kruhu. Začínali drobnými korálky, skleněnými knoflíky a perličkami.

Na chvíli toto keltské bohatství upadlo do zapomnění. Návrat však přišel v dobách dopravy zboží po obnovení kupeckých cest z Franské říše do Byzance. V  9. století se podílela na dalším rozvoji bižuterie také Velká Morava, ze které jsou známé právě velkomoravské skleněné gombíky, skleněné perly a barevné korálky.

Nejde opomenout fakt, že za vznik dokonalé a skutečné skleněné bižuterie vděčíme bratrům Fišerům z Turnovska, kteří našli důležitou inspiraci v Benátkách a tu přenesli na začátku 18. století do výroby kamenů z kompozičního skla a k výrobě použili metodu technologie mačkání kleštěmi. A tady je počátek známé Jablonecké bižuterie.

Zlatá éra bižuterie nastala v šedesátých letech 19. století. V tomto období přišla vlna černé bižuterie a skleněných knoflíků. V 90. letech získaly svoje přední místo na trhu skleněné kameny z produkce Daniela Swarovskeho, severočeského podnikatele, který vynalezl stroj na broušení skleněných kamenů.

Svůj podíl na pokroku v oblasti bižuterie nese i samotná a známá Coco Chanel, která svoji pozornost upřela na perly a z nich vyrobené nádherné perlové náhrdelníky, které si užili svoji slávu především ve dvacátých letech.

Avšak, jak již bylo řečeno, mezi světoznámé značky se úspěšně zařadila právě Jablonecká bižuterie a šperky z produkce Swarovski.

Dnes však trh ovládají především poklady z asijských zemí.