Jak skladovat šperky

Jak skladovat šperky


Ať už máte šperky z drahých kovů nebo dáváte přednost bižuterii jistě vám záleží na každém jednom kousku. Z toho důvodu byste měli věnovat pozornost skladování šperků. Vyhnete se tak jejich náhodnému poškrábání, zdeformování nebo znehodnocení. Existuje spousta způsobů jak šperky uskladnit když je zrovna nemáte na sobě.
Velký pozor byste měli dát hlavně na perly, které mohou jiné šperky poškodit. Perlové šperky (náušnice, náhrdelníky, ...) byste měli skladovat zvlášť tak, aby nepřišly do styku se šperky z kovu.


Šperkovnice


Nejznámější a také nejpoužívanější způsob jak skladovat šperky je, vložit je jednoduše do šperkovnice. První šperkovnice se začaly vyrábět už ve Starém Egyptě a od té doby se moc nezměnily. V podstatě jde o krabici, do které ukládáte šperky jeden vedle druhého. Pravdou je, že množství řetízků, prstenů, náramků a dalších klenotů se může v krabičce zamotat nebo zauzlit. Pokud hledáte přehlednější uskladnění šperků sáhněte po kazetách s přihrádkami.

7-jak-skladovat-sperky

 


Přihrádkové kazety


Na první pohled vám přihrádkové kazety mohou připomínat šperkovnice, obsahují ale několik přihrádek, do kterých si můžete uložit šperky. Budete mít přihrádku na řetízky, přihrádku na prsteny a další na brože či jiné typy klenotů.

2-jak-skladovat-sperky


Stojan na šperky

Stojan na šperky může plnit také dekorační funkci. V závislosti na typu můžete mít stojan, na který zavěsíte prsteny, řetízky nebo i náušnice. Pokud máte šperků víc, můžete mít na jen stojan na řetízky, jen stojan na náušnice či stojan s háčky na prsteny.
Stojan na prsteny si můžete vyrobit i doma. Potřebujete k tomu jen vinylovou rukavici a rozdělanou sádru. Do rukavici nalijte sádru, počkejte než ztvrdne a odstraňte rukavici. Sádrovou ruku můžete zabarvit. Postavte ji prsty vzhůru na podložku a máte perfektní organizér na vaše prsteny a náramky.

8-jak-skladovat-sperky

 

Organizér v podobě figuríny

Stojan v podobě figuríny vám umožní přehledně rozdělit veškeré šperky, které máte. Řetízky na krk, náramky na ruce figuríny a pod. Pokud má figurína i šaty s kapsami můžete do každé kapsy uložit jeden šperk. Předejdete tak jejich vzájemnému poškrábání a udržíte si v nich přehled.

5-jak-skladovat-sperky

 

Krabičky

Ke každému šperku, který si kupujete, vám klenotník nabídne i krabičku. Nevyhazujte je. Můžete v nich bezpečně skladovat šperky. Každý šperk bude mít vlastní krabičku. Pokud budete mít krabiček s klenoty více, můžete je všechny uložit do šperkovnice a mít tak všechny šperky pohromadě.

6-jak-skladovat-sperky

 

Cestovatelské šperkovnice

Cestujete a potřebujete si sebou vzít pár oblíbených šperků? Abyste nemuseli nosit sebou celou šperkovnici, nebo stojan s háčky můžete k dočasnému uložení šperků využít různé předměty z domácnosti. Na velké ozdobné knoflíky můžete zavěsit náušnice, do prázdného kartonu od vajíček můžete bezpečně uložit různé šperky a na karabiny můžete zavěsit prsteny.

1-jak-skladovat-sperky