Jak vybrat správnou velikost prstenu?

Šperky patří jednoznačně k doplňkům, které dokážou podtrhnout outfit a zároveň mají schopnost upozornit na unikátní ženské přednosti. Není proto nijak překvapující, že se dost pravděpodobně dostane většina z nás (nehledě na tom, jestli jste muž nebo žena) do situace, kdy by ráda někoho obdarovala právě nějakým hezkým třpytivým šperkem.
Prsteny patří jednoznačně k oblíbeným dárkovým předmětům, které na ruce majitele vykouzlí elegantní efekt a dodají mu patřičný šmrnc. Takový šperk si navíc může dnes koupit úplně každý – partneři, přátelé, rodinní příslušníci nebo se jim můžete bez výčitek svědomí obdarovat vy sami! Jak na to? Máme pro vás několik TIPŮ, které vám při výběru krásného doplňku usnadní mnoho práce.


KDYŽ O ŠPERKU OBDAROVANÁ VÍ
ZKOUŠENÍ NA MÍSTĚ
Asi nejjednodušší možností je vzít budoucího majitele prstenu do klenotnictví a vyzkoušet si jej přímo na místě. Většina pracovníků je navíc vyškolená v poradenství a určitě vám poskytnou informace o tom, jestli se k vám vybraný šperk hodí nebo ne. Další výhodou je speciální měřič, díky kterému snadno zjistíte, která velikost vám padne nejlépe.


VOLBA VELIKOSTI OD JINÉHO PRSTENU
Někdy není času nazbyt a je třeba zvolit rychlejší variantu výběru. Nosí-li člověk, kterého chcete potěšit dárkem jiné prsteny, můžete velikost změřit od něj. Jak na to? Stačí když přeměříte obvod prstenu z vnitřní strany. Nikdy neměřte šperk z vnější strany, byl by budoucímu majiteli velký!


MĚŘENÍ PODLE PROVÁZKU
Bojíte-li se nepřesnosti, můžete vyzkoušet osvědčenou metodu měření pomocí provázku. Vezměte si do rukou provázek (nebo stužku) a provlékněte ho pod měřeným prstenem. Provázek obtočte kolem prstu a zlehka utáhněte. Místo, kde se setkají oba konce označte barevnou fixou a následně natáhněte. Přiložte pravítko a změřte.

KDYŽ SE JEDNÁ O TAJNÝ VÝBĚR
ZEPTEJTE SE PŘÁTEL NEBO RODINY
Jedná-li se o utajovaný dárek, můžete využít pomoci rodinných příslušníků nebo blízkých přátel. S těmi můžete do konkrétního klenotnictví skočit nebo projít e-shopy a zjistit, co se budoucímu majiteli líbí nebo ne. Vybraný člověk se navíc můžete nenápadně na velikost prstenu zeptat nebo v rámci nakupování s dotyčnou příslušný obchod přímo navštívit.


VYPTÁVEJTE SE
Pokud vám hraje čas do karet, můžete k výběru správné velikosti přistoupit víc rafinovaně. Najděte si zajímavou životní událost některého ze členů rodiny/přátel nebo narozeninovou oslavu a sdělte svůj nápad s koupí prstenu. Vezměte ji klidně do klenotnictví a vybírejte spolu „pro danou fiktivní osobu“ a sledujte, jaké prsteny zaujmou vaši polovičku. Při takové příležitosti se můžete i jen tak mimochodem zeptat na velikost prstenu a máte vše, co potřebujete vědět!


POROVNEJTE VELIKOST S JINÝM PRSTENEM
Vybíráte-li pro někoho prsten, je docela pravděpodobné, že bude mít dotyčná někde ve šperkovnici jiný kousek, který si občas bere na sebe. Využijte toho a vezměte tento prsten do obchodu nebo jeho vnitřní obvod překreslete na papír a velikost spočtěte.


VYBRALI JSTE NESPRÁVNOU VELIKOST?
Bohužel i kvalitní příprava nikdy na sto procent nezaručí, že bude prsten perfektně sedět. Velmi záleží i na samotném pocitu osoby, která šperk dostane – někdo preferuje prsteny užší a někdo má rád zase volnější. Do hry navíc vstupuje i tvar prstů – někdo je má křehké s výraznými klouby a další zase krátké a rovnoměrné .
Vždy proto počítejte s variantou, že bude třeba šperk upravit. Čím je prsten jednodušší, tím je i následná úprava snazší. Dnes už je naštěstí možné prsteny šetrným způsobem zmenšit nebo zvětšit, ale pamatujte na to, že byste i tak měli být při výběru opatrní a koupit velikost, která bude co nejblíže skutečnosti.