Jaký materiál je vhodný pro pearcing

Jaký materiál je vhodný pro pearcing

Pearcing je stále velice populární a oblíbená ozdoba těla. Pokud jste se rozhodli pro tento typ šperku i vy jistě přemýšlíte nejen nad vzorem tohoto šperku ale i materiálem, ze kterého bude. A právě nad materiálem byste se měli dobře zamyslet. Pearcing se zavádí pod kůži, pokud je z nekvalitního materiálu může vám způsobit řadu zdravotních problémů. Proto byste si při výběru materiálu, ze kterého bude tento šperk dát záležet.

 


Chirurgická ocel

nejznámější a také nejpoužívanější kov nejen na pearcing, ale i ostatní šperky. Tento zdravotně nezávadný kov má řadu výhod, pro které se využívá ve šperkařství - nepodléhá korozi a odolává mechanickému poškození (nepoškrábete ho). Pokud trpíte alergií na nikl, je lepší ohlédnout se po jiném materiálu. Chirurgická ocel obsahuje sice minimum niklu, ale je ho dost na to, aby vyvolal alergickou reakci.

 

Zlato

ušlechtilý kov, který se běžně používá k výrobě šperků. Všechny zlaté šperky jsou ale tvořeny slitinami zlata. Příměsi, které tyto slitiny obsahují (měď, cín, ....) mohou být spouštěčem alergické reakce. Když už chcete pearcing ze zlata vyberte si minimálně 18karátové zlato – obsahuje méně příměsí.

 

Platina

tento kov alergii nezpůsobuje a je také zdravotně nezávadný. I když se může zdát platina jako nejvhodnější materiál pro pearcing, má pár nevýhod. Tento kov je velmi těžký a v neposlední řadě také finančně nákladný.

 

Stříbro

pearcing ze stříbra nepoužívejte dokud není rána zhojená. Pokud si jej umístíte na místo kde je vlhko (jazyk, pera, pupík,...) začne se ze stříbra uvolňovat kysličník stříbra a pokožka v okolí pearcingu se může obarvit natrvalo na černo. Stříbrných pearcingů se ale nemusíte vzdávat. K výrobě tohoto šperku se často používá stříbro v kombinaci s chirurgickou ocelí. Případně můžete pár týdnů počkat než se rána zahojí a dát si stříbrný pearcing později.

 

Titan

lehký drahý kov, který nikdy nerezaví. Zatím není známa ani alergie na tento kov. Takže, pokud hledáte nejbezpečnější materiál měli byste sáhnout po titanu.

 

Nekovový pearcing

Sáhnout můžete také po pearcinge z přírodních materiálů, například dřevo. Dejte si ale pozor, dřevo absorbuje vlhkost a také bakterie, které mohou způsobit zánět na pokožce.

Moderní jsou i akrylátové pearcingy, které ale nejsou vhodné pro dlouhodobé nošení a nejsou ani vhodné pro ještě nezhojený pearcing. Považují se za karcinogenní a jejich nošením se vystavujete zvýšenému riziku vzniku rakoviny.