Zlato nebo stříbro?

Zlato a stříbro jsou drahé kovy, z nichž se nejčastěji vyrábějí šperky. Rozdíl mezi nimi je hlavně v jejich ceně. I když jsou stříbrné šperky levnější tento kov má několik výhod.

Stříbro

Stříbro se běžně těží na naší planetě. Je ho mnohem více než zlata a proto je levnější. Díky tomu si můžete stříbrných šperků dopřát mnohem více než zlatých.

Pokud si koupíte zlatý šperk většinou je to doživotní investice. Pokud máte ale designérský kousek může se stát, že příští rok už nebude v módě a vy můžete kupovat další. Při stříbrných náušnicích, či jiných klenotech tento problém nehrozí. Můžete si je koupit několik každý rok. Budete tak vždy držet krok s módou iv oblasti šperků.

Druhů výhodou stříbrných šperků je fakt, že se tak často nekradou jako zlaté. To, že vám někdo strhne z krku stříbrný řetízek je méně pravděpodobné než kdybyste měli zlatou.

Pokud přece jen toužíte po zlaté barvě šperku můžete si pořídit stříbrný pozlacený šperk. Budete mít tak dva drahé kovy v jednom.

Zlato

Předpokládá se, že zlato se k nám dostalo z vesmíru, proto jsou jeho zásoby omezené. To značně zvýšilo jeho hodnotu. Zlato se dá i přibarvovat. Můžete se tak setkat se žlutým, růžovým, zeleným a i bílým zlatem.

Aby zlato získalo bílou barvu přidává se do něj stříbro. Rozdíl mezi bílým zlatem a stříbrem spatříte jen když se podívat lépe. Bílé zlato je lesklejší než stříbro a i tvrdší (šperk ze zlata tak snadno nezničíte). Lesk bílého zlata se ale ještě upravuje tzv rhodiováním.

Bílé zlato je dnes mnohem žádanější než žluté či růžové. Vzhledem se podobá stříbro a proto si můžete klidně koupit stříbrné šperky. Pokud se o ně budete správně pečovat budou se lesknout stejně jako bílé zlato.
investování

Zlatou cihlu by chtěl mít doma snad každý. Tato investice stojí cca 50 000 euro (za 1 kg). Mnohem spíše ale našetříte na stříbrnou cihlu. Ta vás bude stát cca 1000 euro za kilo.

Také se můžete poohlédnout i po stříbrných mincích.